Viničné Šumice - oficiální stránky jihomoravské obce

Aktuální informace

  • 11. 1. 2018
    Oznámení o zrychlení internetu O2
  • 27. 1. 2018
    VIII. obecní ples v Sivicích
  • 8. 1. 2018
    Mrazivý leden

Infokanál

Dnes je 23.01.2018, svátek má: Zdeněk, zítra: Milena

Odběr aktualit (e-mail)

V případě zájmu o zasílání novinek na email, vložte prosím svoji platnou emailovou adresu.

Vinařství v obci Viničné ŠumiceViničné Šumice reprezentují jednu z nejsevernějších vinařských poloh na Moravě s bohatou vinařskou historií. Vinařské právo bylo obci uděleno za vlády Václava IV. roku 1417. Historicky je zde výroba vína a pěstování vinných hroznů vázano především na brněnskou aglomeraci.

Katastr obce je geologicky situován do Moravskoslezského masívu.Vinařství v obci Viničné Šumice Matečnými horninami jsou zde droby a slepece, které nad obcí tvoří dominantní zlomové návrší poskytující příhodné stanovištní podmínky pro pěstování vinné révy. Daří se zde především odrůdám s vyšším obsahem aromatických látek jako je Miller Thurgau nebo Muškát moravský.

Vinařská regionalizace

Podle prováděcí vyhlášky zákona o vinařství a vinohradnictví jsou Viničné Šumice zařazeny do Vinařské oblasti Morava a do Vinařské podoblasti velkopavlovické. Odborným garantem této obce je Ing. Mojžíš.

Brněnská vinařská oblast

Počet vinařských obcí 49
Počet katastrálních území 50
Počet viničných tratí 220
Plocha viničných tratí v ha 3791
Plocha registrovaných vinic v ha 646,6
Počet pěstitelů 279

Kategorizace viničných tratí v obci

Kategorizace a návrhy sloučení viničních tratí v obci byly provedeny v Agroprojektu PSO s.r.o. v Brně, dne 26.11.2002. Veškeré viničné tratě na katastru obce jsou na základě stanovištních podmínek kategorizovány druhým stupněm. Tímto stupněm jsou charakterizovány průměrné tratě na kterých je možnost opětovné výsadby révy pouze v případě, že je po víně z dané oblasti větší poptávka. Doporučené hlavní odrůdy jsou: Muller Thurgau, Muškát moravský, Neuburské, Rulandské šedé, Rulandské bílé, Modrý Portugal, Zweigeltrebe, Irsai Oliver.

Charakteristika oblastí (2. kategorie)

Do oblastí druhé kategorie pěstování vinné révy se začleňují viniční tratě s vhodnými podmínkami pro pěstování révových hroznů. Polohy s průměrným výnosem hroznů dosahující cukernatost v moštu minimálně 15° NM u ajonových odrůd (měřeno od počátku sklizně do konce října). Hodnota příkonu energetické bilance stanoviště - min. 150 MJ.cm-2 a suma aktivních teplot za vegetaci - minimálně 2 600 °C. Světelná a tepelná bilance ovlivněna nevhodnou expozicí ke světovým stranám - S, SZ, nižší záhřevnost půdy. Světelná a tepelná bilance musí však ještě odpovídat nárokům rajonovaných odrůd. Vyloučeny jsou části pozemku trpící pozdními jarními mrazy, případně předčasně ukončenou vegetací.